lf11

woensdag 12 februari 2020

SDR radio ontvangers..

De door software gedefinieerde radiotechnologie is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd.

dekseltje dicht poppetjes gezien


screenshot  van SDRUNO tijdens een cw contest op hf
Hiernaast ziet u  hoe de twee sdr ontvangers aan zijn gesloten op mijn zelfbouw box ,dit omdat ik alles bij elkaar wilde hebben en om mijn antennes los te koppelen van de ontvangers en computers indien nodig oa bij onweer etc 

 


vooruitgang in hardware betekent dat de kosten zijn gedaald en de prestaties zijn gestegen.
Dit betekent dat softwaregedefinieerde radio's nu overal te zien zijn, van hoogwaardige
 radiocommunicatieapparatuur tot de eenvoudige USB-plugin-modules welke beschikbaar zijn tegen zeer lage kosten.


De software-gedefinieerde radio, SDR, technologie kan enkele belangrijke voordelen bieden ten opzichte van traditionele hardware-gebaseerde radio-ontwerpen. Gebruikmakend van de kracht van digitale verwerking, worden software gedefinieerde radio's gebruikt in veel verschillende toepassingen in veel verschillende gebieden.

Het basisconcept van de SDR-softwareradio is dat de radio volledig kan worden geconfigureerd of gedefinieerd door de software. In een ideale wereld wordt het binnenkomende signaal onmiddellijk omgezet in een digitaal formaat en het signaal wordt vervolgens volledig digitaal verwerkt. Omgekeerd voor verzending wordt het signaal digitaal gegenereerd en omgezet in het uiteindelijke analoge signaal bij de antenne. Deze benadering heeft de voordelen dat de radio volledig opnieuw kan worden geconfigureerd voor een nieuwe toepassing, eenvoudig door de software te wijzigen. Updates kunnen worden gemaakt om gelijke tred te houden met nieuwe modulatieformaten, nieuwe applicaties, enz., Eenvoudig door de software bij te werken. Het betekent ook dat een gemeenschappelijk hardwareplatform kan worden gebruikt voor verschillende producten en toepassingen, waardoor de kosten worden verlaagd, terwijl de prestaties worden gehandhaafd of verbeterd.Software gedefinieerde radiotoepassingen

 software-gedefinieerde radio's zijn zeer nuttig op gebieden zoals mobiele communicatie.
Door een upgrade van de software is het mogelijk om wijzigingen aan te brengen in alle standaarden en zelfs nieuwe golfvormen toe te voegen puur door een upgrade van de software en zonder de noodzaak van wijzigingen in de hardware.

Dit kan zelfs op afstand worden gedaan, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert.
Onderzoek en ontwikkeling: de software-gedefinieerde radio, SDR, is zeer nuttig in veel onderzoeksprojecten. De radio's kunnen worden geconfigureerd om de exacte ontvanger- en zendervereisten voor elke toepassing te bieden zonder dat een volledig hardware-ontwerp helemaal opnieuw nodig is.

 Militair: het leger heeft veel gebruik gemaakt van softwaregedefinieerde radiotechnologie, waardoor ze hardware opnieuw kunnen gebruiken en signaalgolfvormen kunnen bijwerken als dat nodig is.

Amateurradio: radioamatoeters  hebben met succes softwaregedefinieerde radiotechnologie gebruikt en deze gebruikt om verbeterde prestaties en flexibiliteit te bieden.


Overig: er zijn heel veel andere toepassingen die gebruik kunnen maken van SDR-technologie, waardoor de radio exact kan worden aangepast aan de vereisten met behulp van software-aanpassingen. Er zijn veel mogelijkheden om het gebruik van het softwaregedefinieerde radio, SDR, concept te overwegen. Naarmate de tijd vordert en de technologie vooruit gaat, zal het mogelijk zijn om het concept op steeds meer en nieuwe gebieden te gebruiken.


Geen opmerkingen:

settings paccom tiny2

Condities