lf11

woensdag 11 december 2019

Luisteramateurs zottekes

Wat bezielt deze luisteramateurs toch? , die amateuruitzendingen beluisteren op de meest uiteenlopende golflengtes? en waarom toch ,er is toch immers telefoon en internet?
Of wat je vaak van de buren kan vernemen , Wat zijn dat toch voor rare sprietjes en draadjes buurman? ,tja en mijn antwoord is dan simpel ,het beluisteren van bijna alles wat uitgezonden kan worden.


Oh maar mijn gsm kan je toch niet ontvangen? ja dat kan wel ,maar dat is niet wat ik doe ,dus wees maar gerust
Meestal zit ik wel op de kortegolf of de vlf Banden te luisteren ,daar zoek ik meestal naar bakens ,zodat ik weet welke band open is en welk land/continent te beluisteren is.  Op dit moment luister ik even naar Sante maria radio ,op 5.598 usb santa Maria HF [SELCAL] daar zitten de vliegtuigen en daar hoor je communicatie tussen vliegtuig en grondstation.
Dit zijn enorme afstanden onderling ,en erg leuk om te horen ,maar de luisteramateur kan ook signalen ontvangen die wat dichter bij huis worden uitgezonden.
Daarvoor luistert hij/zij met een ontvanger in de 2-meter band (144-146 MHz), of in de 70-centimeter band (430-440 MHz) of de marifoon frequenties (156-174 MHz)
Short wave listeners, SWL  (Short Wave Listners) genaamd – hebben een herkenningsteken, In mijn geval Prefix ”NL12446” Dit wordt door de vereniging waarbij ze zijn aangesloten toegekend. In Nederland geeft de VERON NL-nummers uit en de VRZA geeft PA-nummers uit.Een luister amateur luistert bijvoorbeeld hoe een radioamateur verbinding maakt met de radio met een andere radioamateur, waar ook ter wereld.  tijdens het contact tussen deze twee zendamateurs worden (oa) de volgende gegevens uitgewisseld:  signaalsterkte ,wat voor radio,s en antenne,s gebruikt worden, het gebruikte vermogen en ook locaties ,en daar kan je kaarten voor vragen de QSL kaart Maar hier is al legio info over te vinden via het net , dus dat gaan we niet op in  ,er is dus heel veel mogelijk in deze hobby ,decoderen van fax berichten , meelezen van Rtty of psk31,kijken waar de vliegtuigen zitten ,of wat is de reddingsmaatschappij aan het doen?,er kan dus heel veel met deze hobby ,maar je wil meer ,en dan komt het je gaat voor je papiertje ,de echte machtiging  ,ik was hier al eens aan begonnen ,maar alleen is maar alleen en is er weinig aan ,dus het boek weer weggelegd ,maar toch het kruipt waar het niet gaan kan ,en  na ruim 10 jaar toch maar een nieuw boek besteld bij de Veron ,en gewoon weer proberen.  we zien wel hoe of wat ,maar zoals je leest een zeer brede hobby met veel mogelijkheden .
Als je geen eigen ontvanger hebt, zijn de de SDR-radio’s op internet een leuk alternatief, bijv. die van de radioclub van de Universiteit van Twente. Deze site van symbaloo (bij elkaar gezocht door ikke zeluf ) biedt een overzicht van sites met SDR-ontvangers. dit is altijd leuk om rustig te gaan rondkijken en te luisteren!

Geen opmerkingen:

settings paccom tiny2

Condities